Magistrații beneficiază de decontarea ochelarilor de vedere - o decizie a ÎCCJ în conformitate cu directivele UE

Magistrații beneficiază de decontarea ochelarilor de vedere - o decizie a ÎCCJ în conformitate cu directivele UE

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit că magistrații vor putea beneficia de decontarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact, în urma unei hotărâri care se aliniază atât legislației naționale, cât și directivei Uniunii Europene (UE) privind condițiile de muncă la monitor. Această decizie vine ca răspuns la o cerință legală și la o serie de litigii intentate de magistrați, inclusiv de purtătoarea de cuvânt a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniela Stăncioi, care a câștigat în instanță dreptul la decontarea ochelarilor de vedere.

Conform ordinului emis de președintele ÎCCJ, personalul instanței care își desfășoară activitatea în fața unui monitor va beneficia de decontarea costurilor pentru aparatele necesare corecției vizuale, pe baza prescripției medicului oftalmolog. Sumele maxime acordate sunt de 500 de lei pentru rame și 2500 de lei pentru lentile, incluzând și costurile pentru consultații și manopera necesară realizării ochelarilor.

Această măsură este justificată prin necesitatea de a asigura condiții optime de muncă și de a preveni fenomenul litigios în acest domeniu. În plus, ea urmărește să respecte obligațiile angajatorului de a furniza echipamente adecvate pentru protecția vederii angajaților care lucrează cu ecrane de monitor, conform jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia ÎCCJ reprezintă un pas important în asigurarea sănătății și securității la locul de muncă pentru magistrați și reflectă o abordare modernă a drepturilor lucrătorilor. Este de așteptat ca această măsură să fie urmată și de alte instituții în vederea conformității cu standardele europene.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;