Interpol Moldova Solicită Ajutorul Rusiei pentru Arestarea Oligarhului Fugar Ilan Șor

Interpol Moldova Solicită Ajutorul Rusiei pentru Arestarea Oligarhului Fugar Ilan Șor

Interpol Moldova a făcut apel la autoritățile ruse pentru reținerea oligarhului Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova pentru implicarea într-un scandal de fraudă bancară masivă. Conform informațiilor obținute de la Biroul Interpol din Republica Moldova, Ilan Șor a fost localizat în Federația Rusă, iar Chișinăul a transmis o cerere către Interpol Rusia să-l rețină pe baza statutului Federației Ruse ca membră a organizației.

Șeful Interpol Moldova, Viorel Ţenţiu, a dezvăluit că Ilan Şor a părăsit Israelul pe data de 1 februarie, utilizând pașaportul israelian, însă traseul său ulterior nu este cunoscut. Toate documentele de călătorie ale lui Şor sunt înregistrate în baza de date a Interpol, ceea ce obligă cele 196 de state membre să-l aresteze și să-l extrădeze în Republica Moldova dacă le trece granițele.

Într-un context tensionat, Ilan Şor a avut o întâlnire cu președintele Comitetului Dumei de Stat a Rusiei pentru afacerile CSI, Leonid Kalașnikov, întâlnire pe care a descris-o ca fiind "productivă" și "utilă". Într-o postare pe Facebook, Şor a subliniat sprijinul Rusiei pentru Moldova și a criticat parcursul european al țării.

Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019 și este acuzat că ar continua să se implice în politica moldovenească. În aprilie 2023, Curtea de Apel de la Chișinău l-a condamnat pe Şor la 15 ani de închisoare și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei moldovenești. Şor a respins sentința, acuzând magistrații de subordonare politică.

Pe lângă condamnarea din Republica Moldova, Ilan Şor se află și pe listele de sancțiuni ale SUA, Regatului Unit, Canadei și UE, fiind acuzat de legături cu Kremlinul și de tentative de destabilizare a Republicii Moldova.

Autoritățile moldovenești și comunitatea internațională așteaptă acum răspunsul Rusiei la solicitarea de reținere a lui Ilan Şor, un caz care continuă să capteze atenția opiniei publice și a actorilor politici din regiune.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;