Fostul vicepreședinte CSM Daniel Horodniceanu, achitat definitiv în scandalul cu polițiștii

Fostul vicepreședinte CSM Daniel Horodniceanu, achitat definitiv în scandalul cu polițiștii

Într-un caz care a captat atenția opiniei publice și a mediei, fostul vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ex-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în urma scandalului cu polițiștii care l-au oprit în trafic.

Incidentul, petrecut în noaptea de 5-6 mai 2023, a fost înregistrat video de polițiștii din Schitu Duca (Iași), după ce Horodniceanu nu ar fi semnalizat o manevră de depășire. Înregistrarea, devenită publică, a surprins dialogul tensionat dintre Horodniceanu și polițiști, în care fostul procuror șef DIICOT și-a afirmat poziția și a făcut aluzii la influența sa.

Inițial, Inspecția Judiciară a acuzat două abateri disciplinare, iar Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a respins acțiunea disciplinară. Decizia a fost contestată, dar ÎCCJ a confirmat în unanimitate respingerea recursului Inspecției Judiciare, stabilind astfel că Horodniceanu nu va suporta nicio sancțiune.

Această hotărâre definitivă a ÎCCJ pune capăt speculațiilor și discuțiilor privind posibila sancționare a lui Horodniceanu, care, în urma incidentului, susținea că a fost victima unei provocări.

În ciuda achitării definitive, cazul a stârnit dezbateri aprinse cu privire la comportamentul și responsabilitatea magistraților în spațiul public, precum și la relația dintre autoritățile judiciare și poliție.

În concluzie, decizia ÎCCJ evidențiază importanța respectării principiilor de imparțialitate și echitate în justiție, indiferent de statutul sau funcția celor implicați în procese judiciare.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;