Generalul Oleksandr Sîrski: De la Ofițer Sovietic la Comandantul Armatei Ucrainene și "Trădător" în Ochii Rusiei

Generalul Oleksandr Sîrski: De la Ofițer Sovietic la Comandantul Armatei Ucrainene și "Trădător" în Ochii Rusiei

Într-o lume zguduită de conflicte, schimbările de comandă în cadrul forțelor armate pot avea un impact semnificativ asupra dinamicii războiului. Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o mutare strategică, numindu-l pe general-colonelul Oleksandr Sîrski în funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Această decizie a stârnit reacții aprinse, în special din partea lui Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Născut în iulie 1965 în regiunea Vladimir, parte a Rusiei Sovietice de atunci, Sîrski a parcurs un drum impresionant, de la școlirea la Moscova la Şcoala Superioară de Comandă, până la statutul de "Leopardul zăpezii", unul dintre cei mai apreciați generali ai armatei ucrainene. Sîrski, care a activat în Corpul de artilerie sovietic timp de cinci ani, a fost un factor cheie în contraofensiva ucraineană din toamna anului 2022, care a eliberat mari părți ale regiunii Harkov.

Medvedev nu a ezitat să-l catalogheze pe Sîrski drept "trădător de-al lui Bandera", o referire la Stepan Bandera, figura controversată din istoria Ucrainei. Acuzațiile lui Medvedev sunt dure și pline de resentimente, exprimând ură și dezgust pentru un fost ofițer sovietic care acum luptă pentru Ucraina. Medvedev a mers până acolo încât să-i urmeze moartea simbolică, spunând: "Fie ca pământul să ardă sub picioarele lui!"

Sîrski este recunoscut pentru abilitățile sale militare, având la activ operațiuni de succes în războiul dintre Rusia și Ucraina. A condus defensiva de la Kiev și a fost numit "Erou al Ucrainei" în aprilie 2022. De asemenea, a planificat și executat o contraofensivă fulger care a recucerit o mare parte a teritoriului ocupat în estul Ucrainei.

Acest schimb de comandă și reacțiile aprinse care au urmat reflectă tensiunile înalte din războiul dintre Ucraina și Rusia. Sîrski, acum în fruntea armatei ucrainene, este văzut ca un simbol al rezistenței și al luptei pentru libertate, în timp ce pentru Rusia, el reprezintă trădarea și sfidarea unei istorii comune sovietice.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;