Curtea de Apel București menține decizia de achitare a fostilor ofițeri de Securitate în cazul disidentului Gheorghe Ursu
Curtea de Apel București a respins vineri cererile de revizuire ale Parchetului General și ale familiei Ursu, privind achitarea foștilor ofițeri de Securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de torturarea disidentului Gheorghe Ursu. Decizia nu este definitivă, existând posibilitatea de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Andrei Ursu, fiul disidentului, precum și Parchetul General, au solicitat revizuirea deciziei, argumentând cu noi dovezi și documente furnizate de CNSAS care arată represiunea Securității împotriva opozanților regimului Ceaușescu. Cererea de revizuire a fost depusă după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a achitat definitiv pe 27 iulie 2023 pe cei doi foști ofițeri, concluzionând că Gheorghe Ursu nu a fost un opozant al regimului și nu se afla în relații de adversitate cu Securitatea.
Citește și:
ICCJ constată nereguli în Dosarul Revoluției și acordă termen Parchetului Militar pentru decizie
Frații Tate, În Așteptarea Deciziei Justiției: Reacție și Imagini la Curtea de Apel București
Operațiunea de Înșelăciune Imobiliară din București: Avocat și Accomplici Reținuți
Procurorii au argumentat că există noi fapte și împrejurări care nu au fost cunoscute de judecători în momentul soluționării cazului și care susțin că represiunea era o caracteristică permanentă a regimului comunist. Totodată, Parchetul General a primit sprijin științific în documentarea cazului de la Academia Română și de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Gheorghe Ursu a fost ucis în noiembrie 1985 în arestul Securității, iar cazul său a fost redeschis după 30 de ani, culminând cu achitarea foștilor ofițeri de Securitate, un verdict care a stârnit reacții în rândul opiniei publice și al instituțiilor de cercetare a crimelor comunismului.