Legea privind combaterea evaziunii fiscale promulgată de Președintele Klaus Iohannis

Legea privind combaterea evaziunii fiscale promulgată de Președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent legea care introduce măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, inițiată de liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Legea, care a fost subiectul unei sesizări respinse de Curtea Constituțională, prevede că faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de un milion de euro nu vor fi pedepsite penal dacă prejudiciul este acoperit integral, plus 15%, într-un termen de 30 de zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente. De asemenea, dacă prejudiciul este acoperit integral până la primul termen de judecată, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

Această lege modifică prevederile anterioare din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și introduce noi infracțiuni legate de nereținerea impozitelor și/sau contribuțiilor, precum și pedepse pentru alterarea sau ascunderea actelor contabile. În cazul în care prejudiciul nu depășește pragul de un milion de euro și este acoperit integral, plus 25%, în cursul urmăririi penale, fapta nu se pedepsește, aplicându-se dispozițiile articolului specific din Codul de procedură penală.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;