Tensiuni în Marea Chinei de Sud: USS Halsey, alungat de forțele chineze

Tensiuni în Marea Chinei de Sud: USS Halsey, alungat de forțele chineze

Tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut vineri, după ce armata chineză a declarat că a "alungat" distrugătorul american USS Halsey, care a intrat în apele teritoriale ale Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud. Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a acuzat că manevra navei americane „a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”, catalogând incidentul drept o dovadă a hegemoniei SUA în navigație și militarizarea regiunii.

Marina americană a răspuns prin sublinierea că traversarea distrugătorului USS Halsey a fost efectuată „în conformitate cu dreptul internaţional”, afirmând drepturile și libertățile de navigație în zona Insulelor Paracel. După această operațiune, USS Halsey a părăsit zona și și-a continuat parcursul prin Marea Chinei de Sud.

Incidentul survine în contextul în care Flota a 7-a a Marinei americane anunțase că distrugătorul a efectuat o "traversare de rutină" în Strâmtoarea Taiwan, mișcare care de asemenea a fost criticată de armata chineză. Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a afirmat că trupele chineze sunt în stare de alertă și vor apăra cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională.

Disputa intervine pe fondul tensiunilor sporite în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică unde mai multe state, inclusiv Filipine, Vietnam și Malaezia, revendică porțiuni din apele disputate. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a respins pretențiile Beijingului asupra regiunii ca fiind neavând bază în dreptul internațional.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;