Tensiuni în Marea Chinei de Sud: USS Halsey, alungat de forțele chineze
Tensiunile dintre Statele Unite și China au crescut vineri, după ce armata chineză a declarat că a "alungat" distrugătorul american USS Halsey, care a intrat în apele teritoriale ale Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud. Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare a acuzat că manevra navei americane „a încălcat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”, catalogând incidentul drept o dovadă a hegemoniei SUA în navigație și militarizarea regiunii.
Marina americană a răspuns prin sublinierea că traversarea distrugătorului USS Halsey a fost efectuată „în conformitate cu dreptul internaţional”, afirmând drepturile și libertățile de navigație în zona Insulelor Paracel. După această operațiune, USS Halsey a părăsit zona și și-a continuat parcursul prin Marea Chinei de Sud.
Incidentul survine în contextul în care Flota a 7-a a Marinei americane anunțase că distrugătorul a efectuat o "traversare de rutină" în Strâmtoarea Taiwan, mișcare care de asemenea a fost criticată de armata chineză. Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare a afirmat că trupele chineze sunt în stare de alertă și vor apăra cu hotărâre suveranitatea și securitatea națională.
Disputa intervine pe fondul tensiunilor sporite în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică unde mai multe state, inclusiv Filipine, Vietnam și Malaezia, revendică porțiuni din apele disputate. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a respins pretențiile Beijingului asupra regiunii ca fiind neavând bază în dreptul internațional.