Tensiuni Internaționale Cresc: Rusia și China Condamnă Programul de Spionaj Spațial al SUA cu Ajutorul SpaceX

Tensiuni Internaționale Cresc: Rusia și China Condamnă Programul de Spionaj Spațial al SUA cu Ajutorul SpaceX

În contextul unui climat internațional încordat, amenințările Rusiei și acuzațiile Chinei aduc în prim-plan proiectele de spionaj spațial ale Statelor Unite, realizate în colaborare cu SpaceX. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că sateliții spioni americani, dezvoltați în parteneriat cu companii private precum SpaceX, ar constitui „ținte legitime pentru măsuri de represalii, inclusiv militare”. Aceste declarații vin în urma unui raport Reuters care a dezvăluit implicarea Unității Starshield a SpaceX într-un contract secret de 1,8 miliarde de dolari cu National Reconnaissance Office (NRO) pentru dezvoltarea unei rețele de sateliți.

Pe de altă parte, China acuză SUA de amenințare la adresa securității globale, criticând dublele standarde ale Washingtonului. Un cont al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) pe Weibo îndeamnă companiile americane să nu colaboreze cu guvernul în acțiuni care ar putea aduce prejudicii securității internaționale.

Aceste tensiuni survin în contextul în care Uniunea Europeană examinează o propunere de utilizare a veniturilor din activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina, o măsură considerată de Kremlin drept „furt și banditism”. Propunerea, avansată de Josep Borrell, șeful diplomației europene, ar putea duce la zeci de ani de procese și ar putea afecta reputația UE ca apărător al proprietății și loc sigur pentru investiții.

În timp ce liderii europeni dezbătesc această propunere controversată, atenția se îndreaptă și către implicarea companiilor private în activități de spionaj spațial, un domeniu care pare să se extindă rapid, cu implicații geopolitice semnificative.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;