Pedeapsă record în Thailanda pentru criticarea monarhiei: Un vânzător online riscă 50 de ani de închisoare

Pedeapsă record în Thailanda pentru criticarea monarhiei: Un vânzător online riscă 50 de ani de închisoare

Într-un caz fără precedent, un thailandez se confruntă cu o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru postări pe rețelele de socializare care au fost interpretate ca o insultă la adresa monarhiei. Mongkol „Busbas” Thirakot, un vânzător online de îmbrăcăminte din provincia Chiang Rai, se află în centrul unei situații judiciare care a atras atenția internațională asupra legilor stricte privind lezmajestatea din Thailanda.

Legea thailandeză privind lezmajestatea, cunoscută sub numărul 112, protejează regele Maha Vajiralongkorn și familia sa regală de orice formă de critică, stabilind pedepse severe de până la 15 ani de închisoare pentru fiecare încălcare. Criticii internaționali și grupurile pentru drepturile omului consideră aceste măsuri ca fiind excesive și o încălcare a libertății de exprimare.

Mongkol a fost inițial condamnat la 28 de ani de închisoare pentru 14 încălcări ale acestei legi, iar o curte de apel a adăugat recent alte 22 de ani după ce l-a găsit vinovat de încă 11 încălcări. Avocatul său, Theeraphon Khoomsap, a declarat că Mongkol neagă acuzațiile și intenționează să facă apel la Curtea Supremă.

În contextul unor proteste de stradă fără precedent din 2020, în care liderii tineri au criticat deschis monarhia, cel puțin 262 de persoane au fost acuzate de lezmajestate, conform organizației Thai Lawyers for Human Rights. Acest caz vine după condamnarea record anterioară din 2021, când Anchan Preelert, un funcționar public pensionat, a primit inițial 87 de ani de închisoare, reduși ulterior la 43 de ani după recunoașterea vinovăției.

Situația lui Mongkol ridică întrebări serioase despre echilibrul dintre respectul pentru instituțiile tradiționale și drepturile fundamentale ale omului, subliniind o problemă delicată cu care se confruntă societatea thailandeză modernă.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;