Comisia Europeană anunță finanțare masivă pentru apărare și inițiază investigații privind protecția minorilor pe platformele Meta
Comisia Europeană a luat recent două decizii importante care afectează atât domeniul apărării, cât și cel al protecției minorilor online. În primul rând, Comisia a anunțat finanțarea a 54 de proiecte europene comune de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, cu o valoare totală de 1,031 de miliarde de euro. Aceste proiecte sunt menite să sprijine excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, și apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a subliniat importanța acestui fond pentru stimularea cooperării și inovării în domenii critice și pentru dezvoltarea capabilităților de apărare necesare. Fondul european de apărare (FEA) are un buget de 7,953 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este dedicat sprijinirii cooperării în cercetarea și dezvoltarea sectorului apărării din Europa.
Citește și:
UE și SUA intensifică sancțiunile împotriva Rusiei, marcând doi ani de conflict în Ucraina
Lupta împotriva fraudei fondurilor europene: Acțiuni juridice la Bruxelles și percheziții în România
În al doilea rând, Comisia Europeană a deschis o investigație asupra companiei Meta, proprietarul platformelor Facebook și Instagram, din cauza preocupărilor legate de protecția minorilor. Investigația se concentrează pe riscurile ca platformele să exploateze vulnerabilitățile minorilor și să le inducă adicții comportamentale. De asemenea, se va verifica dacă Meta respectă legea europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA), care impune platformelor online mari să evalueze și să limiteze anumite riscuri, în special pentru copii.
Comisarul Breton a exprimat îngrijorarea că Meta nu a făcut destul pentru a se conforma obligațiilor din DSA și a atenua riscurile negative asupra sănătății fizice și psihice a tinerilor utilizatori. În cazul în care investigația va conchide că Meta a încălcat regulile DSA, compania ar putea fi amendată cu până la 6% din venitul său anual global. Meta este, de asemenea, investigată pentru modul în care gestionează publicitatea politică și pentru presupuse practici anticoncurențiale.
Citește și:
UE Revizuiește Politica privind Pesticidele și Susține Fermierii în Contextul Provocărilor Actuale