Guvernul României anunță creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie

Guvernul României anunță creșterea salariului minim la 3.700 de lei brut de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei brut lunar, începând cu data de 1 iulie. Această decizie, care a fost agreată cu partenerii de dialog social, va beneficia peste 1,8 milioane de angajați din România. În plus, la solicitarea mediului de afaceri, a fost aprobată și majorarea sumei lunare neimpozitate de la 200 de lei la 300 de lei, ceea ce înseamnă că angajații vor primi un plus de 284 de lei pe lună.

Premierul a subliniat că această măsură reprezintă un pas important pentru a se apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie, mecanism ce va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și de productivitatea muncii.

În contextul acestor schimbări, Comisia Europeană a avertizat că România se îndreaptă spre un deficit bugetar de aproape 7% din Produsul Intern Brut, în timp ce Guvernul și-a propus să mențină deficitul la 5% din PIB. La sfârșitul lunii aprilie, deficitul bugetar al României a depășit 57 de miliarde de lei, ajungând la 3,2% din PIB. Deși în aprilie s-au efectuat plăți anticipate pentru pensiile aferente lunii mai, se observă o creștere a cheltuielilor statului de două ori mai rapidă decât cea a încasărilor.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;