Noua strategie a Guvernului: Condamnații fugari să plătească pentru aducerea lor înapoi în țară

Noua strategie a Guvernului: Condamnații fugari să plătească pentru aducerea lor înapoi în țară

Guvernul României ia măsuri drastice împotriva fenomenului tot mai răspândit al „fugarilor”. Într-o tentativă de a descuraja evadarea condamnaților din țară, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că aceștia vor fi obligați să suporte costurile operațiunilor statului pentru localizarea și repatrierea lor.

Costurile aducerii în țară a persoanelor urmărite internațional au atins cifre alarmante, statul român înregistrând o cheltuială de peste 10 milioane de lei în anul trecut. Acesta este un efort financiar considerabil, care include misiuni aeriene și terestre, implicând ofițeri de poliție și alte cheltuieli logistice.

Proiectul de lege discutat în cadrul ședinței de Guvern de joi propune ca aceste cheltuieli să fie recuperate de la condamnații care au încercat să scape de justiție. Astfel, instanțele de executare vor avea în vedere aceste costuri la stabilirea cheltuielilor judiciare, conform Codului de procedură penală. Mai mult, autoritățile române vor avea drept de regres, acționând în instanța civilă competentă pentru recuperarea sumelor cheltuite.

Un exemplu recent al acestui fenomen este cazul fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fost extrădat din Germania pentru a-și începe pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Cherecheș a reușit să fugă din țară chiar înainte de condamnarea definitivă, folosindu-se de identitatea unui văr.

Această inițiativă legislativă vine ca răspuns la o creștere alarmantă a numărului de urmăriri internaționale, de la 1260 de persoane în 2020 la 1530 de persoane în 2023. Prin aceste măsuri, Guvernul speră să reducă presiunea asupra bugetului de stat și să descurajeze potențialii fugari de a evita pedeapsa.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;