Noua Zeelandă Renunță la Legea Anti-Fumat Considerată Cea Mai Strictă din Lume

Noua Zeelandă Renunță la Legea Anti-Fumat Considerată Cea Mai Strictă din Lume

Noua Zeelandă face un pas înapoi în lupta împotriva fumatului, prin abrogarea unei legi care ar fi putut deveni cea mai dură restricție anti-fumat din lume. Inițiativa, care ar fi blocat accesul la tutun și produse cu nicotină pentru persoanele născute după 2009, urma să intre în vigoare în iulie. Însă, noul guvern conservator ales în octombrie a decis abrogarea acestei legi, în pofida avertismentelor din partea societății civile și a cercetătorilor.

Ministra asociată a sănătății, Casey Costello, a anunțat că guvernul este determinat să combată fumatul, dar va adopta alte metode de reglementare. În acest sens, va propune un pachet de măsuri care să încurajeze renunțarea la fumat, inclusiv restricții asupra vapingului. Decizia a stârnit controverse, în special pentru impactul negativ previzibil asupra sănătății publice și asupra comunităților Maori și Pasifika, unde rata fumatului este mai mare.

Criticii abrogării susțin că această mișcare ignoră dovezile științifice și va menține inegalitățile în sănătate. Studiile arătau că legea ar fi avut un efect semnificativ în creșterea numărului de persoane care renunță la fumat și în reducerea celor care încep să fumeze în adolescență. În plus, se estima că politica anti-fumat ar fi economisit sistemului de sănătate între 600 și 800 de milioane de dolari în 20 de ani și ar fi putut salva până la 5.000 de vieți anual.

Abrogarea legii anti-fumat nu a fost o promisiune electorală a coaliției de guvernare, dar ministrul de finanțe Nicola Willis a indicat că abrogarea va ajuta la finanțarea reducerii de taxe pentru cetățenii bogați, o promisiune făcută în timpul campaniei electorale. Această mișcare a fost criticată de experții în sănătate publică ca fiind o judecată slabă pentru viitorul țării.

Pe fondul acestor schimbări, rămâne de văzut cum va evolua situația sănătății publice în Noua Zeelandă și ce alte strategii va adopta guvernul pentru a combate efectele nocive ale fumatului.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;