Românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare în 915 secții de votare

Românii din străinătate vor putea vota la alegerile europarlamentare în 915 secții de votare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că, pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate vor putea vota la orice secție organizată de MAE, indiferent de reședința sau domiciliul lor. Procesul de votare în diaspora începe sâmbătă, la ora 22:00, ora României, cu prima secție de votare în Auckland, Noua Zeelandă, și se va desfășura pe durata a 34 de ore, în funcție de fusul orar, până luni, 10 iunie, ora 08:00, ora României.

MAE va organiza un număr de 915 secții de votare în străinătate, cel mai mare număr de secții de votare organizat până în prezent pentru cetățenii români din diaspora. Cele mai multe secții de vot vor fi în Italia, Spania și Marea Britanie, țări care găzduiesc comunități mari de români. Totodată, MAE a precizat că, din motive obiective, nu se vor organiza secții de votare în anumite state și orașe, inclusiv în Afganistan, Mali, Odesa și altele.

Pentru a asigura desfășurarea votării, MAE va folosi tablete pentru verificarea dreptului de vot, validarea alegătorilor și preluarea semnăturii pe cale electronică. În cazul în care la ora 22:00 există alegători care așteaptă la rând, aceștia vor putea vota până la ora 23:59. Circa 100 de persoane din cadrul MAE vor asigura permanența la sediul Biroului Electoral pentru străinătate, unde va funcționa și un call-center.

În total, au fost trimise peste 2,5 milioane de buletine de vot în străinătate și aproximativ 8.400 de ștampile cu mențiunea „votat”, pentru a asigura desfășurarea votării fără întreruperi. Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procesele electorale din cadrul MAE, Iulian Ivan, a declarat că sunt slabe șanse ca vreo secție să rămână fără buletine de vot, dar există proceduri pentru orice eventualitate.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;