Românii cu stagii de cotizare în străinătate se confruntă cu probleme la pensionare

Românii cu stagii de cotizare în străinătate se confruntă cu probleme la pensionare

Mulți români care au lucrat atât în România, cât și în străinătate, se confruntă cu dificultăți în accesarea pensiilor, din cauza lipsei unei legislații adecvate la nivel național. Conform declarațiilor fostului director al Casei Naționale de Pensii, Doina Pârcălabu, există cazuri în care cetățenii români nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani, necesară pentru a beneficia de pensie în România.

Pentru cei care au lucrat în state membre ale Uniunii Europene, regulamentele europene asigură recunoașterea reciprocă a stagiilor de cotizare, facilitând astfel calcularea pensiilor. Însă, în contextul muncii în afara UE, România a încheiat un număr limitat de acorduri bilaterale de securitate socială cu anumite țări, precum Israel, Canada și Algeria, unde există comunități semnificative de români.

Aceste acorduri permit recunoașterea perioadelor de muncă și asigură dreptul la pensie pentru acești cetățeni la bătrânețe. Totuși, lipsa unei legislații care să permită restituirea contribuțiilor în cazul nerealizării stagiului minim de cotizare reprezintă o problemă pentru cei care nu pot beneficia de pensie.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;