Adrian Năstase își retrage colecția de artă din MNAR în urma acuzațiilor de fals

Adrian Năstase își retrage colecția de artă din MNAR în urma acuzațiilor de fals

Fostul premier Adrian Năstase a anunțat retragerea lucrărilor sale de artă din expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), ca răspuns la acuzațiile de fals care au planat asupra colecției sale. Decizia vine în urma unui scandal mediatic, în care doi experți în artă au pus la îndoială autenticitatea unor lucrări expuse, catalogându-le drept „falsuri la limita ridicolului”.

Într-o postare pe blogul personal, Năstase și-a exprimat nemulțumirea față de ceea ce el a descris ca un „linșaj mediatic”, precizând că a fost surprins de reacțiile negative din partea unor persoane pe care le-a considerat anterior respectabile. El a subliniat contribuțiile sale semnificative în domeniul artelor și culturii din România, amintind de proiecte precum Muzeul Național de Artă Contemporană sau Muzeul Hărților, și a menționat că nu dorește să creeze probleme pentru conducerea MNAR.

Directorul general al MNAR, Călin Stegerean, a respins acuzațiile privind lucrările din colecția familiei Năstase, subliniind că autenticitatea acestora nu a fost pusă sub semnul întrebării în publicații de specialitate. Totuși, în urma controversei, istoricul de artă Adrian Buga a recomandat efectuarea unei contraexpertize de către experți internaționali în opera lui Victor Brauner.

Adrian Năstase a concluzionat că nu dorește ca familia sa să fie supusă unui nou „linșaj mediatic”, așa cum s-a întâmplat în trecut, și că fiii săi vor ști să păstreze sau să valorifice lucrările în viitor, posibil chiar în străinătate.

În ciuda acestui episod controversat, Năstase rămâne o figură marcantă în peisajul politic și cultural românesc, cu o colecție de artă care a stârnit deopotrivă admirație și controverse.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;