Alpinistul român Adrian Ahriţculesei a atins vârful Everest după o ascensiune de 12 ore

Alpinistul român Adrian Ahriţculesei a atins vârful Everest după o ascensiune de 12 ore

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, originar din Petroşani, a reușit să atingă vârful Everest, cel mai înalt punct de pe glob, într-o expediţie care a durat aproximativ 12 ore. Anunțul triumfului său a fost făcut de managerul său sportiv, Ştefan Adrian Jurca, care a comunicat vineri dimineața că Ahriţculesei a ajuns pe „Acoperişul Lumii”, la altitudinea de 8.848 de metri.

Ahriţculesei a plecat spre vârf la ora 21:00, ora Nepalului, și a atins summitul la ora 8:00 dimineața, ora locală. Managerul său a menționat că starea de sănătate a alpinistului este bună și că acesta este optimist, folosind o cantitate mică de oxigen. De remarcat este faptul că Ahriţculesei a optat pentru o ascensiune în stil sportiv, transportându-și singur echipamentul și proviziile necesare.

După succesul său, alpinistul se îndreaptă acum spre tabăra de bază situată la 5.335 de metri, cu posibilitatea de a opri în funcție de condițiile meteo la tabăra 3 sau la tabăra 2. Jurca a subliniat importanța coborârii pentru siguranța sportivului.

Ahriţculesei a început această aventură pe 11 aprilie și este programat să încheie expediția pe 30 mai. La vârsta de 40 de ani, el este cunoscut nu doar pentru cariera sa de alpinist, ci și pentru profesia de optometrist. În ianuarie 2023, Ahriţculesei a cucerit vârful Mount Sidley din Antarctica, completând astfel „Circuitul celor 7 vulcani” și devenind primul român care realizează această performanță.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;