Alertă de grad maxim: Pericol de avalanșe în Munții Rodnei și Maramureșului

Alertă de grad maxim: Pericol de avalanșe în Munții Rodnei și Maramureșului

Autoritățile de salvare montană din Maramureș trag un semnal de alarmă privind riscul crescut de avalanșă în Munții Rodnei și Maramureșului. Condițiile meteo nefavorabile, cu căderi masive de zăpadă și vânt puternic, au condus la formarea unui strat de zăpadă de peste 150 cm în anumite zone, creând condiții periculoase pentru alpiniști și turiști.

Elian Antal, reprezentant al Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, a avertizat că riscul de avalanșă este cotat la gradul 4-5, nivelul maxim, începând de la altitudinea de 1300 de metri până în zonele alpine. "Părțile de munte cu expunere est, nord și sud sunt extrem de încărcate. Suntem în prezența a două straturi de zăpadă: unul inferior, care nu aderă la baza muntelui, și unul superior, încărcat cu zăpadă proaspătă", explică Antal.

Salvamont Maramureș a emis o avertizare prin care informează că pericolul este prezent în toate masivele montane afectate de ninsori recente. Având în vedere aceste condiții, recomandarea pentru iubitorii de munte este să evite deplasările în zonele cu risc și să urmărească cu atenție informările oficiale.

Serviciul Naţional Salvamont subliniază importanța respectării avertizărilor și a indicațiilor salvamontiștilor, deoarece avalanșele pot surveni brusc și fără avertisment prealabil, fiind printre cele mai periculoase fenomene naturale din munți.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți, este esențial să rămâneți informați și să luați măsuri preventive. Urmăriți actualizările și avertizările pe canalele oficiale, inclusiv pe paginile de social media ale serviciilor de salvamont.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;