Alertă de Spionaj în Parlamentul European: Software de Supraveghere Descoperit pe Dispozitivele Oficialilor

Alertă de Spionaj în Parlamentul European: Software de Supraveghere Descoperit pe Dispozitivele Oficialilor

Parlamentul European se confruntă cu o situație de securitate cibernetică gravă, după ce s-a descoperit că telefoanele membrilor Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) au fost compromise de software-uri de spionaj. Într-un e-mail intern citat de Politico, oficialii au fost îndemnați să-și verifice dispozitivele mobile pentru a detecta prezența oricăror programe intruzive.

Incidentul a fost adus la lumină când un europarlamentar a efectuat un control de rutină, descoperind urme de spyware pe telefonul său. Această descoperire a determinat Parlamentul European să intre în alertă maximă, mai ales în contextul tensiunilor geopolitice actuale și al apropiatelor alegeri europene din iunie.

Problema securității cibernetice nu este nouă pentru instituție. În 2022, mai mulți membri ai Parlamentului European, inclusiv mișcarea de independență catalană și un lider al opoziției din Grecia, au fost ținte ale unor instrumente de hacking sofisticate precum Pegasus, Candiru și Predator. Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, a fost, de asemenea, ținta unei tentative de piratare.

Pentru a contracara aceste amenințări, serviciul IT al Parlamentului a implementat un sistem de verificare a telefoanelor pentru spyware, efectuând sute de operațiuni de la lansarea sa în aprilie anul trecut. O comisie specială de anchetă a fost înființată pentru a investiga utilizarea abuzivă a instrumentelor de hacking de către cel puțin patru guverne din UE.

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache a subliniat că interesul pentru informațiile discutate în SEDE este crescut, mai ales în lumina războiului din Ucraina. Acesta a indicat că nu este surprinzător faptul că atacuri de acest tip apar, dat fiind contextul actual.

În fața acestor provocări de securitate, Parlamentul European rămâne vigilent și își intensifică eforturile de a proteja integritatea comunicațiilor și a informațiilor sale.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;