Alertă de inundații: Cod portocaliu și galben în mai multe regiuni ale României

Alertă de inundații: Cod portocaliu și galben în mai multe regiuni ale României

Autoritățile din România au emis avertizări de cod portocaliu și galben de inundații pentru mai multe bazine hidrografice din vestul, nordul și centrul țării, ca urmare a precipitațiilor abundente și a topirii zăpezilor. Populația este sfătuită să manifeste prudență și să evite zonele periculoase.

Codul portocaliu, semnalând un risc mai mare de inundații, este activ de luni, 5 februarie, de la ora 12:00, până marți, 6 februarie, la ora 9:00, pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare – bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud) şi Arieş – bazinul situat în amonte de stația hidrometrică Câmpeni (judeţul Alba).

Concomitent, codul galben, care indică o situație mai puțin severă, dar care necesită totuși atenție, va fi în vigoare de luni, 5 februarie, de la ora 6:00, până marți, 6 februarie, la miezul nopții. Acesta afectează sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tisa, Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad), Mureş (judeţele: Harghita, Bistriţa Năsăud, Mureş, Alba, Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Târnava Mică (judeţele: Harghita şi Mureş), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş) și Jiu (judeţele: Hunedoara şi Gorj).

Fenomenele hidrologice așteptate includ scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile inundații locale și creșteri de debite și niveluri ale apelor, existând riscul depășirii cotelor de apărare.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) recomandă cetățenilor să fie vigilenți și să urmărească comunicările oficiale pentru actualizări și recomandări. Este important să se evite traversarea apelor curgătoare și să se ia măsuri de protecție pentru bunuri și animale.

Pentru mai multe informații și actualizări despre situația hidrologică, cetățenii sunt îndemnați să urmărească sursele oficiale de informare.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;