Detalii despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și inovații pentru votul din Diasporă

Detalii despre comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și inovații pentru votul din Diasporă

Guvernul României a pus în aplicare o ordonanță de urgență care prevede comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu cele locale, stabilind data unică de desfășurare pentru 9 iunie 2024. Această decizie vine cu ajustări tehnice menite să faciliteze procesul electoral și să îmbunătățească accesul la vot.

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a evidențiat în cadrul unei conferințe de presă că unul dintre principalele avantaje ale noii ordonanțe este implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) pentru votul din străinătate. Prin această modificare, listele suplimentare, care anterior erau completate manual, acum vor fi generate electronic, sporind eficiența și acuratețea înregistrării voturilor.

Această ordonanță nu aduce restricții, ci dimpotrivă, extinde drepturile și termenele electorale. De exemplu, perioada electorală a fost mărită de la 75 la 90 de zile, oferind astfel mai mult timp pentru organizarea activităților electorale și depunerea candidaturilor.

În plus, noua reglementare permite primarilor în funcție să candideze din partea altei formațiuni politice fără a-și pierde mandatul actual, cu condiția ca la validarea noului mandat să confirme apartenența la partidul pe listele căruia au candidat.

Aceste schimbări sunt menite să asigure o mai bună organizare și o participare mai largă la procesul electoral, atât în țară, cât și pentru cetățenii români din Diaspora.

Detalii complete despre documentul OUG și despre procesul electoral pot fi consultate pe site-ul oficial al Guvernului României.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;