Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, sub acuzații de corupție – Detalii despre ancheta DNA și reacțiile implicate
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se confruntă cu acuzații serioase de corupție, după ce a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Constanța. Ancheta, care a pornit de la o investigație jurnalistică a publicației Recorder, ilustrează complexitatea și gravitatea acuzațiilor aduse ierarhului ortodox.
În centrul scandalului se află o presupusă promisiune de plată a unui comision de 20% dintr-o sumă de 800.000 de lei, fonduri ce urmau să fie obținute pentru Arhiepiscopia Tomisului. ÎPS Teodosie și un consilier în cadrul Arhiepiscopiei, Ilie Petre, sunt acuzați că ar fi negociat termenii acestei înțelegeri cu un om de afaceri, în realitate fostul preot Petrică Leașcu, care a înregistrat întreaga conversație cu camera ascunsă.
Citește și:
Patriarhia Română Anunță Măsuri de Integritate în Rândul Clerului în Contextul Cazului IPS Teodosie
Imaginile și informațiile dezvăluite au dus la deschiderea anchetei DNA și la trimiterea în judecată a celor implicați. ÎPS Teodosie este acuzat de cumpărare de influență, iar consilierul Ilie Petre de complicitate la aceeași infracțiune. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța și urmează să fie stabilit un termen pentru judecată.
În apărarea sa, avocatul Adrian Cuculis, reprezentantul legal al Arhiepiscopului Tomisului, a susținut că înregistrările prezentate de Recorder nu sunt originale și că publicația le-ar fi șters, punând la îndoială autenticitatea și legalitatea probelor.
Pe de altă parte, reacția Patriarhiei nu a întârziat să apară, iar cazul a stârnit numeroase discuții în spațiul public, evidențiind necesitatea transparenței și integrității în instituțiile religioase și în gestionarea fondurilor publice.
Citește și:
Dezbaterea înființării Mitropoliei Tomisului: ÎPS Teodosie între rugăciune și controverse
Pacea Bisericii Ortodoxe Române: ÎPS Teodosie și Patriarhia în Dialog pentru Mitropolia Tomisului
Acest caz de corupție care implică o figură înaltă a Bisericii Ortodoxe Române reprezintă un moment de cotitură în lupta împotriva corupției și în modul în care societatea percepe influența și responsabilitatea liderilor religioși.