Uniunea Europeană Susține Agricultura Ucraineană: Acord pentru Importuri Fără Taxe Vamale Până în 2025

Uniunea Europeană Susține Agricultura Ucraineană: Acord pentru Importuri Fără Taxe Vamale Până în 2025

Uniunea Europeană a decis să prelungească accesul liber de taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene până în iunie 2025, o măsură menită să sprijine economia Ucrainei în urma invaziei rusești. Parlamentul European a anunțat acest acord provizoriu, care urmărește să faciliteze importurile de cereale, miere, porumb și alte produse alimentare din Ucraina.

În ciuda beneficiilor evidente pentru Ucraina, fermierii europeni au exprimat nemulțumiri, temându-se că piața UE ar putea fi inundată cu produse ucrainene mai ieftine, care nu sunt supuse acelorași reglementări stricte ca și cele europene. Ca răspuns la aceste preocupări, UE a introdus o "frână de urgență" pentru produsele sensibile cum ar fi grâul, păsările de curte, ouăle și zahărul. Astfel, tarifele vor fi impuse dacă importurile depășesc nivelurile medii din 2022 și 2023.

Legislatorii europeni au obținut, de asemenea, angajamente pentru ca Comisia Europeană să intervină rapid, în maxim 14 zile, dacă nivelurile de import stabilesc necesitatea măsurilor de salvgardare automată. Această decizie vine în urma unor proteste ale agricultorilor din UE, care au inclus blocarea punctelor de control la granițele Poloniei și extinderea protestelor la frontiera cu Germania.

Acordul provizoriu atinge un echilibru între sprijinirea Ucrainei în timp de război și protejarea intereselor agricultorilor europeni. Prin această măsură, UE își demonstrează solidaritatea față de Ucraina, oferindu-i un suflu economic necesar, în timp ce menține o piață echitabilă pentru producătorii proprii.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;