Reacția Controversată a Rusiei la Solicitarea UE de Restituire a Tezaurului României

Reacția Controversată a Rusiei la Solicitarea UE de Restituire a Tezaurului României

Într-o serie de declarații care au stârnit reacții internaționale, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a respins vehement solicitarea Uniunii Europene de a returna Tezaurul României, ajuns în custodia Rusiei în timpul Primului Război Mondial. Medvedev a oferit o replică controversată, afirmând că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”, replică inspirată din filmul rusesc „Brat 2”.

Într-un limbaj considerat ofensator, Medvedev a descris liderii europeni drept „idioți, slabi, nimicuri”, acuzând Uniunea Europeană că a înghețat active rusești în valoare de 300 de miliarde de dolari, în timp ce solicită restituirea aurului României. Fostul președinte și premier rus a menționat că guvernul sovietic a naționalizat tezaurul în 1918 ca urmare a unui „comportament necorespunzător” al României, iar ulterior România a refuzat să își plătească datoriile față de „Imperiul Sovietic”.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a susținut că datoriile României față de Rusia ar depăși de 20-25 de ori valoarea întregului Tezaur românesc, punctând că în 1949 Moscova „i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.

Rezoluția privind restituirea Tezaurului României a fost votată joi, 14 martie, de Parlamentul European, cu o largă majoritate de voturi, reprezentând un semnal puternic că Uniunea Europeană susține demersul României. Europarlamentarul Eugen Tomac a subliniat că aceasta este o chestiune de demnitate națională și că România nu poate accepta mai puțin decât restituirea integrală a tezaurului.

În ciuda tensiunilor politice și a schimbului de replici acide, chestiunea Tezaurului României rămâne un subiect delicat și nerezolvat pe agenda relațiilor dintre România și Rusia, cu implicații profunde atât în plan istoric, cât și diplomatic.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;