Acuzații controversate ale Rusiei: Kremlinul încearcă să lege Ucraina de terorismul jihadist

Acuzații controversate ale Rusiei: Kremlinul încearcă să lege Ucraina de terorismul jihadist

În urma unui atac terorist devastator la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, oficialii ruși au venit cu acuzații surprinzătoare, încercând să stabilească o legătură între Ucraina și teroriștii jihadiști, în ciuda revendicării atacului de către gruparea ISIS-K. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a făcut referire la președintele ucrainean Volodimir Zelenski în termeni controversați, numindu-l „un evreu un pic special” și sugerând o simpatie a acestuia față de naționalismul ucrainean.

Acuzațiile se extind dincolo de Kremlin, cu figuri de frunte precum directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, și Nikolai Patrușev, șeful consiliului de securitate al Rusiei, care susțin implicarea directă a serviciilor secrete ucrainene și occidentale în atentat. Cu toate acestea, Ucraina și aliații săi occidentali resping ferm aceste acuzații, subliniind că ISIS-K este responsabilă pentru atac.

Propaganda rusă merge și mai departe, cu Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, negând implicarea ISIS și punând întreaga vină pe Ucraina și Zelenski. Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a sugerat că atacul ar putea fi legat de Ucraina, fără a furniza dovezi concrete în sprijinul acestei afirmații.

Reacția online nu a întârziat să apară, cu meme-uri care ridiculizează declarațiile Rusiei despre presupusa legătură dintre Ucraina și teroriștii jihadiști. Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a respins orice ajutor occidental în investigarea atentatului, acuzând Occidentul de dublul standard și susținând că Rusia se poate descurca singură.

Aceste acuzații vin în contextul tensiunilor crescute între Rusia și Ucraina, agravate de războiul în curs și de retorica agresivă a Kremlinului. Cu toate acestea, comunitatea internațională rămâne sceptică în fața acestor afirmații neîntemeiate și așteaptă rezultatele unei anchete obiective.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;