Tensiuni diplomatice între România și Rusia pe tema Tezaurului Românesc
Într-un recent schimb de replici diplomatice, România a exprimat nemulțumirea față de comentariile autorităților ruse cu privire la Tezaurul Românesc. Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în data de 17 martie 2024, pentru a discuta despre declarațiile pe care oficialii ruși le-au făcut în legătură cu acest subiect delicat și îndelungat disputat.
Pozitia MAE Român a fost clară și fermă, exprimându-și dezaprobarea față de modul în care Ambasada Federației Ruse a prezentat informațiile, catalogându-le drept "deformate, trunchiate și neconforme". Această reacție a venit după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a făcut declarații controversate pe rețelele sociale, sugerând că România încearcă să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei, în contextul unei rezoluții a Parlamentului European care cere restituirea tezaurului.
Citește și:
Vladimir Lipaev, Noul Ambasador al Rusiei în România, în Contextul Tensiunilor Diplomatice
Zaharova a menționat că datoriile României față de Rusia și Uniunea Sovietică ar fi mult mai mari decât valoarea tezaurului trimis în Rusia în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, ea a afirmat că aproape tot aurul românesc și alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul relațiilor sovieto-române.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a adoptat o poziție și mai dură, afirmând că România nu va primi nimic de la Federația Rusă și că rezoluția Parlamentului European nu va avea efect la Moscova. În plus, Medvedev a făcut comentarii jignitoare la adresa românilor pe platforma Vkontakte, ceea ce a amplificat tensiunile.
Această dispută diplomatică între România și Rusia reflectă complexitatea și sensibilitatea problemelor istorice, precum și impactul lor asupra relațiilor bilaterale actuale. Este evident că această problemă rămâne un punct nevralgic în dialogul dintre cele două țări și că soluționarea ei necesită diplomație și respect reciproc.
Citește și:
Tensiuni în creștere între Chișinău și Moscova: Acuzații de anexare și apeluri la ajutorul Rusiei