Dosarul Vizitei lui Liviu Dragnea în SUA: Probe Anulate și Rechizitoriu de Refăcut la DNA

Dosarul Vizitei lui Liviu Dragnea în SUA: Probe Anulate și Rechizitoriu de Refăcut la DNA

Curtea de Apel București a luat o decizie definitivă cu privire la dosarul fostului lider PSD, Liviu Dragnea, legat de vizita sa în Statele Unite ale Americii la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. Instanța a stabilit anularea mai multor probe și a ordonat restituirea dosarului la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru refacerea rechizitoriului.

Inițial, în octombrie 2022, Tribunalul București a observat neregularități în rechizitoriul DNA și a exclus probele colectate de FBI, inclusiv audierile unor persoane implicate. Mai mult, Curtea de Apel a identificat și alte nereguli, anulând ordonanțele de continuare a urmăririi penale și de punere în mișcare a acțiunii penale pentru perioada 19.03.2018-12.01.2021.

Liviu Dragnea a fost acuzat că, în perioada ianuarie - mai 2017, ar fi primit foloase necuvenite pentru el și partidul său, inclusiv acces la evenimentele ceremoniei de inaugurare a președintelui SUA, servicii de lobby și consultanță politică. Se presupune că aceste beneficii au fost plătite de o societate offshore cu ajutorul unor oameni de afaceri.

DNA susține că Dragnea ar fi promis că va influența membri ai Guvernului României pentru a asigura interesele de afaceri ale unui om de afaceri român. În plus, ar fi utilizat influența sa pentru a obține servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari.

În același dosar, alte persoane, inclusiv Gheorghe Dimitrescu, fost consilier parlamentar, și trei oameni de afaceri, au fost trimiși în judecată pentru cumpărare de influență sau complicitate la acest delict.

Decizia de restituire a dosarului la DNA impune procurorilor să revizuiască acuzațiile și să întocmească un nou rechizitoriu, luând în considerare observațiile instanței. Acest caz subliniază complexitatea luptei împotriva corupției și a traficului de influență la nivel înalt.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;