ICCJ constată nereguli în Dosarul Revoluției și acordă termen Parchetului Militar pentru decizie

ICCJ constată nereguli în Dosarul Revoluției și acordă termen Parchetului Militar pentru decizie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a identificat vineri nereguli în rechizitoriul dosarului "Revoluţiei", în care sunt implicați fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, acuzați de infracțiuni contra umanității. ICCJ a acordat un termen de cinci zile Parchetului Militar pentru a decide dacă va menține acuzațiile sau va reface ancheta.

Decizia vine după ce rechizitoriul a fost inițial admis de Curtea de Apel Bucureşti în octombrie 2023, pentru ca apoi să fie contestat de acuzați la instanța supremă. Un complet de trei judecători a deliberat și a stabilit că rechizitoriul întocmit de procurorii militari este neregulamentar. Parchetul Militar trebuie să comunice dacă susține trimiterea dosarului în judecată sau solicită restituirea cauzei.

Dosarul "Revoluţiei" a fost marcat de numeroase amânări și probleme de procedură, plimbându-se între diverse instanțe și parchete pe parcursul a peste patru ani. În august 2022, fostul procuror general Gabriela Scutea a anunțat retrimiterea dosarului la instanța supremă după refacerea rechizitoriului de către procurorii militari.

Acuzațiile vizează inducerea în eroare a opiniei publice și generarea unei psihoze generalizate a terorismului, care au dus la numeroase decese, răniri și privări de libertate în intervalul 22 - 30 decembrie 1989. Evenimentele din acea perioadă au fost cercetate în peste 4.500 de dosare penale, iar în 112 dosare, 275 de persoane au fost trimise în judecată pentru contribuția la victimele înregistrate.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;