Fost Deputat PNL, Marin Anton, Scapă de Închisoare după Prescrierea Faptelor în Dosarul de Mita

Fost Deputat PNL, Marin Anton, Scapă de Închisoare după Prescrierea Faptelor în Dosarul de Mita

Fostul deputat PNL, Marin Anton, a evitat executarea unei pedepse de cinci ani de închisoare, ca urmare a prescrierii faptelor pentru care fusese condamnat. În 2009, pe când deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Anton a fost acuzat că a primit o mită de 5,3 milioane de euro de la un reprezentant al unei companii italiene. Suma respectivă ar fi fost pentru a facilita acordarea unui contract privind construirea unui nou terminal la Aeroportul Otopeni.

Curtea de Apel București a decis încetarea procesului penal împotriva lui Marin Anton, determinând astfel anularea sentinței inițiale. Decizia vine în urma aplicării unor hotărâri ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție care au statuat prescrierea faptelor, ignorând o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Dosarul lui Anton a fost unul dintre cele multe care au fost închise din cauza prescrierii. La instanța de fond, Tribunalul București, judecătorii stabiliseră confiscarea sumei de 22.760.654 lei de la Anton, o decizie menținută și de Curtea de Apel. De asemenea, Mihai Adrian Ionescu, fost director general adjunct în cadrul CNADNR și consilier al ministrului Transporturilor, a beneficiat de o decizie similară, scăpând de o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

DNA a trimis în judecată pe Marin Anton în decembrie 2017, dezvăluind că acesta a primit banii pentru a aviza documentația necesară continuării lucrărilor la Aeroportul Otopeni și a finanțării proiectului. Banii au fost transferați printr-o societate comercială controlată de Anton, pentru lucrări de organizare de șantier care, de fapt, nu au fost executate.

Această dezvoltare ridică semne de întrebare privind eficiența sistemului judiciar și legislația privind prescripția, subliniind importanța unei reforme în acest domeniu pentru a asigura că faptele de corupție sunt pedepsite corespunzător.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;