Mircea și Vlad Cosma, scăpați definitiv de acuzațiile de corupție prin prescripție

Mircea și Vlad Cosma, scăpați definitiv de acuzațiile de corupție prin prescripție

Într-un final neașteptat pentru un caz de corupție de mare rezonanță, Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, și fiul său, Vlad Cosma, fost deputat PSD, au scăpat definitiv de pedepsele cu închisoarea după ce Curtea de Apel Ploiești a respins apelul DNA, consfințind astfel prescripția faptelor de care erau acuzați.

Dosarul care a ținut prima pagină a ziarelor și a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public a cunoscut mai multe întorsături de situație. Inițial, în noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar Vlad Cosma a primit o pedeapsă de 5 ani pentru trafic de influență. Alături de ei, omul de afaceri Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu, fost director în cadrul CJ Prahova, au fost, de asemenea, condamnați.

Totuși, în martie 2018, cazul a fost trimis spre rejudecare de către Înalta Curte de Casație și Justiție, din cauza unor declarații contradictorii ale martorilor și suspiciuni asupra administrării probelor de către procurorii DNA Ploiești. Deși procesul a fost amânat de mai multe ori și a suferit schimbări de completuri de judecată, în cele din urmă, Tribunalul Prahova a decis în octombrie 2023 încetarea procesului penal datorită prescripției răspunderii penale.

Această decizie a fost confirmată în urma respingerii apelului DNA de către Curtea de Apel Ploiești, care a închis definitiv cazul. Cu toate acestea, instanța a dispus confiscarea unei sume totale de peste 10,6 milioane de lei de la inculpați. Acest final vine după un lung șir de proceduri judiciare care au durat aproape un deceniu, ilustrând complexitatea și durata proceselor de corupție din sistemul juridic românesc.

În ciuda acestui deznodământ, cazul rămâne un exemplu al dificultăților întâmpinate în lupta împotriva corupției și al consecințelor întârzierilor procedurale. Acesta subliniază necesitatea unei reforme continue în justiție, pentru a asigura că faptele de corupție sunt pedepsite corespunzător și într-un timp rezonabil.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;