Ungaria sancționată de CJUE cu o amendă de 200 de milioane de euro pentru nerespectarea regulilor UE privind azilul

Ungaria sancționată de CJUE cu o amendă de 200 de milioane de euro pentru nerespectarea regulilor UE privind azilul

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus joi Ungariei o amendă de 200 de milioane de euro și o penalitate zilnică de un milion de euro pentru neconformarea la reglementările UE în materie de azil. Decizia vine ca urmare a nerespectării de către Ungaria a unei hotărâri a CJUE din decembrie 2020, care condamna țara pentru abateri de la normele Uniunii Europene privind procedurile de acordare a protecției internaționale și repatrierea cetățenilor unor țări terțe.

Guvernul Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, a fost criticat pentru abordarea sa strictă față de migranție, inclusiv ridicarea de garduri la frontieră și împiedicarea accesului imigranților în țară. În pofida închiderii așa-ziselor „zone de tranzit” și înăspririi normelor care interzic accesul solicitanților de azil, Curtea a constatat că Ungaria nu a luat măsurile necesare pentru a se conforma deciziei din 2020.

În plus, conform legislației actuale, persoanele pot solicita azil doar la ambasadele Ungariei din Serbia sau Ucraina, țări vecine, iar cei care încearcă să treacă granița sunt de obicei respinși. Premierul Orban a reacționat pe rețelele sociale, numind decizia instanței europene drept „scandaloasă și inacceptabilă” și a promis să continue protejarea granițelor și a populației maghiare.

Comisia Europeană a inițiat o a doua cerere la instanță în 2022, susținând că Ungaria nu a implementat toate măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii din 2020. Decizia CJUE subliniază că această neconformitate constituie o încălcare fără precedent și extrem de gravă a dreptului Uniunii Europene.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;