România sub avertizare de ploi torențiale și risc de inundații

România sub avertizare de ploi torențiale și risc de inundații

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărie a Apelor (INGHA) au emis avertizări de cod galben pentru mai multe regiuni din România, valabile în zilele de 9 și 10 mai. ANM avertizează că în intervalul 9 mai, ora 12:00 – 9 mai, ora 23:00, se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse torențiale și descărcări electrice în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, sud-vestul Transilvaniei și local în Banat. Se estimează cantități de apă de 20-25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

În paralel, INGHA a anunțat cod galben de inundații pe râuri din nouă județe, până vineri dimineața la ora 08:00. Județele vizate sunt Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Caraș Severin, Timiș și Vâlcea, în bazinele hidrografice: Someșul Mic, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera și Olt. Fenomenele hidrologice periculoase pot include depășiri ale cotelor de atenție, scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale.

Meteorologii anunță că vremea va continua să se răcească, cu temperaturi ușor sub mediile multianuale pentru această perioadă. În București, se așteaptă înnorări și condiții de ploaie slabă, cu o temperatură maximă în jurul valorii de 19 grade Celsius.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;