Președintele Klaus Iohannis exclude trimiterea de combatanți români în Ucraina și discută despre înzestrarea armatei

Președintele Klaus Iohannis exclude trimiterea de combatanți români în Ucraina și discută despre înzestrarea armatei

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în mod categoric că țara nu va trimite combatanți în Ucraina. În contextul discuțiilor despre securitatea națională și sprijinul pentru Ucraina, Iohannis a subliniat că România trebuie să rămână cu o apărare antiaeriană solidă și că nu este acceptabil să cedeze singurul sistem de apărare antiaeriană Patriot funcțional fără a primi ceva în schimb.

În ceea ce privește ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele a evitat să specifice un termen pentru discutarea acestor chestiuni, menționând complexitatea și necesitatea clarificării aspectelor tehnice și contractuale. În plus, Iohannis a abordat și problemele legate de bugetarea multianuală și achizițiile de apărare, indicând că acestea sunt dificil de planificat cu bugete anuale și că s-a discutat la nivel european despre îmbunătățirea regulilor de achiziții publice pentru a accelera procesul.

În timpul vizitei sale la Washington, președintele român a discutat cu președintele american Joe Biden despre situația din Ucraina și despre cum România poate contribui, păstrând în același timp securitatea națională. Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Tîlvăr au exprimat, de asemenea, rezerve cu privire la furnizarea unui sistem Patriot Ucrainei, subliniind importanța acestuia pentru apărarea României.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;