Președintele Klaus Iohannis Solicită o Ancheta Transparentă în Cazul Morții lui Aleksei Navalnîi

Președintele Klaus Iohannis Solicită o Ancheta Transparentă în Cazul Morții lui Aleksei Navalnîi

Președintele României, Klaus Iohannis, își exprimă profunda tristețe și solicită o anchetă transparentă și cuprinzătoare din partea Rusiei, în urma decesului lui Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin. Navalnîi, care avea 47 de ani, a murit în condiții suspecte în timp ce se afla în detenție.

"Comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi", a declarat Iohannis într-un mesaj public. Președintele României a transmis condoleanțe familiei și prietenilor lui Navalnîi și a subliniat necesitatea unei investigații deschise pentru a clarifica circumstanțele morții sale.

Navalnîi, care s-a întors în Rusia în 2021 după ce a fost tratat în Germania pentru otrăvirea cu agentul nervos novicioc, a fost arestat imediat la sosirea sa și condamnat la o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, pe acuzații pe care le-a respins ca fiind motivate politic.

Moartea sa subită a stârnit reacții internaționale și solicitări pentru o investigație independentă. În ciuda anunțului oficial al autorităților penitenciare ruse că Navalnîi "s-a simțit rău" după o plimbare și a decedat, multe voci, inclusiv cea a președintelui Iohannis, cer răspunsuri și transparență.

Acest eveniment tragic reînnoiește preocupările privind situația drepturilor omului în Rusia și soarta opozanților politici în fața regimului Putin.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;