Secretele renovării vilei din Aviatorilor: Documente clasificate și reacții oficiale

Secretele renovării vilei din Aviatorilor: Documente clasificate și reacții oficiale

Renovarea unei clădiri istorice pe Bulevardul Aviatorilor din București, cunoscută sub numele de „Palatul împăratului”, a stârnit controverse după ce s-a descoperit că Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) a secretizat contractul pentru lucrările de renovare, precum și o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Nicolae Ciucă.

Costurile lucrărilor se ridică la suma impresionantă de 9 milioane de euro, iar beneficiarul acestui proiect este Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). SC Bog’Art SRL, compania responsabilă pentru renovare, a primit un certificat de securitate industrială pentru a putea gestiona informațiile secrete de stat implicate în contract.

În contextul acestor dezvăluiri, atât RA-APPS, cât și Administrația Prezidențială au oferit reacții oficiale. RA-APPS a negat orice solicitare privind atribuirea imobilului și a confirmat că sumele plătite pentru lucrările efectuate până în prezent sunt din venituri proprii, în timp ce Administrația Prezidențială a declarat că președintele Klaus Iohannis nu a cerut nici locuință de protocol, nici spațiu pentru un cabinet de lucru.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că guvernul său nu a alocat bani de la buget pentru această vilă și că președintele Iohannis nu i-a solicitat niciodată o astfel de locuință. Totodată, a menționat că clădirea este un monument istoric gradul I și că investițiile în consolidare au fost necesare din cauza riscului seismic.

Documentul clasificat a fost un subiect sensibil abordat și de premierul Ciolacu, care a exprimat îngrijorare cu privire la necesitatea secretizării și a promis să ceară accesul la acesta pentru a înțelege mai bine situația.

În ciuda asigurărilor oficiale, întrebările rămân în privința transparenței și a deciziilor care stau în spatele acestui proiect costisitor, finanțat din bani publici.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;