Condamnări internaționale și apeluri la calm în urma atacului Iranului asupra Israelului

Condamnări internaționale și apeluri la calm în urma atacului Iranului asupra Israelului

În contextul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, comunitatea internațională a reacționat cu îngrijorare la recentele evenimente care au avut loc între Iran și Israel. Atacul direct al Iranului asupra Israelului, marcat prin lansarea a peste 300 de drone și rachete, a provocat o serie de condamnări și apeluri la calm din partea liderilor lumii și a organizațiilor internaționale.

Ministrul român de externe, Luminița Odobescu, a exprimat o poziție fermă, condamnând atacul și subliniind solidaritatea României cu poporul israelian. Aceeași poziție a fost împărtășită de președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu, care au solicitat evitarea unei escaladări suplimentare.

Șeful diplomației israeliene a menționat că toate opțiunile sunt luate în considerare pentru a răspunde atacului, iar guvernul condus de Benjamin Netanyahu a planificat o ședință de urgență pentru a discuta pașii următori. În paralel, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea violenței și la promovarea dialogului și păcii.

În timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a avut o reacție cinică, întrebând retoric când a condamnat Israelul atacurile Ucrainei asupra Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat atacul iranian și a subliniat importanța unității internaționale în prevenirea terorii.

În urma atacului, companiile aeriene și-au modificat rutele, iar spațiul aerian din regiune a fost temporar închis. Aceste măsuri au afectat zborurile din întreaga lume, inclusiv pe cele dintre România și Israel.

Israelul a anunțat că va cere un preț de la Iran la momentul potrivit, iar ministrul cabinetului de război Benny Gantz a vorbit despre necesitatea construirii unei coaliții regionale. În același timp, acțiunile Iranului au fost interpretate ca o promovare neintenționată a companiilor israeliene de apărare, a căror valoare pe piață a crescut în urma demonstrației de forță a sistemului de apărare israelian.

Casa Albă a subliniat că nu dorește un război în toată regula cu Iranul și a îndemnat la evitarea escaladării. În plus, televiziunea de stat din Iran a fost prinsă difuzând imagini false, prezentând un incendiu din Chile ca fiind urmările atacurilor asupra Israelului.

Patru avioane Typhoon ale Marii Britanii staționate în România au participat la apărarea Israelului, iar purtătorul de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Iranul este un adversar al democrației și al libertății, inclusiv al României.

În cele din urmă, Iranul a susținut că și-a folosit dreptul la autoapărare prin atacul asupra Israelului, după ce a anunțat Statele Unite despre intențiile sale, iar Benjamin Netanyahu a anulat atacul de represalii imediate asupra Iranului după o convorbire cu președintele Biden. Siria a susținut acțiunile Iranului, afirmând că a fost un răspuns legitim la atacul asupra consulatului său din Damasc.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;