Deținut Politic Belarusian Decedat în Închisoare: O Tragedie a Represiunii

Deținut Politic Belarusian Decedat în Închisoare: O Tragedie a Represiunii

În umbra represiunii politice din Belarus, o nouă tragedie aduce în lumina reflectoarelor situația gravă a drepturilor omului din această țară. Igar Lednik, un activist al opoziției și fost membru al Partidului Social Democrat (Gramada), a decedat în condiții îngrijorătoare în timp ce își ispășea pedeapsa în închisoare pentru așa-zisa „defăimare” a președintelui Aleksandr Lukașenko.

Arestat în decembrie 2022 și condamnat la trei ani de detenție, Lednik a suferit o deteriorare semnificativă a stării de sănătate în spatele gratiilor. Partidul său, condus acum din exil, împreună cu organizația pentru drepturile omului Viasna, au confirmat că Lednik a avut nevoie de intervenție chirurgicală pentru probleme gastrointestinale și suferea de o afecțiune cardiacă. Însă, detalii despre cauza exactă sau data decesului nu au fost furnizate.

Belarus, sub conducerea lui Lukașenko din 1994, a fost scena unei represiuni intense începând cu alegerile prezidențiale din 2020, considerate frauduloase de către multe organizații internaționale. Protestele masive care au urmat au fost brutale reprimate, rezultând în sute de condamnări la închisoare și exil forțat pentru activiști, jurnaliști și cetățeni obișnuiți.

Cu peste 1.400 de prizonieri politici în prezent, conform Viasna, Belarus continuă să fie un teren periculos pentru cei care îndrăznesc să critice regimul. Lednik se alătură unei liste triste de deținuți politici care au decedat în custodia statului, inclusiv Vadzim Khrasko, care a murit de pneumonie într-o colonie penală la începutul acestui an, în condiții de detenție denunțate de organizațiile pentru drepturile omului.

Această ultimă pierdere subliniază necesitatea unei atenții internaționale sporite și a presiunii asupra Belarusului pentru a respecta drepturile fundamentale ale omului și a opri persecuția opoziției.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;