Confiscarea Fabricii Roshen: O Nouă Fază în Conflictul dintre Rusia și Fostul Președinte Ucrainean Petro Poroșenko

Confiscarea Fabricii Roshen: O Nouă Fază în Conflictul dintre Rusia și Fostul Președinte Ucrainean Petro Poroșenko

Într-o mișcare controversată, Rusia a preluat controlul asupra fabricii de dulciuri Roshen, deținută de fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, intensificând astfel tensiunile dintre cele două națiuni. Tribunalul din Lipețk, la o distanță de 340 km sud de Moscova, a emis o decizie prin care acțiunile fabricii sunt transferate în proprietatea statului rus, conform agenției de presă EFE. Această acțiune vine în urma măsurilor anterioare de sechestru impuse de Rusia din 2015, după anexarea Crimeei și ascensiunea lui Poroșenko în funcția de președinte al Ucrainei.

Fabrica Roshen din Lipețk, care conta pe aproximativ 700 de angajați, a încetat producția în 2017, victima a "influenței factorilor geopolitici", așa cum a indicat corporația lui Poroșenko, care operează și alte unități în Ucraina, Ungaria și Lituania. Poroșenko, cunoscut sub numele de "regele ciocolatei" datorită imperiului său în domeniul dulciurilor, este un critic vocal al Rusiei și un oponent al președintelui ucrainean actual, Volodimir Zelenski.

Decizia tribunalului rus include și o interdicție pentru Poroșenko și familia sa de a desfășura orice activitate economică pe teritoriul Rusiei. Această evoluție marchează un nou capitol în relația tensionată dintre Poroșenko, care a pierdut alegerile prezidențiale în 2019 în fața lui Zelenski, și statul rus. De la înfrângerea sa electorală, Poroșenko a fost inculpat în mai multe cazuri de corupție, pe care el le declară a fi motivate politic.

Această situație subliniază complexitatea relațiilor dintre Rusia și Ucraina și impactul geopolitic asupra afacerilor private, într-un context în care tensiunile dintre cele două țări rămân la cote înalte.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;