Operațiunea EPPO în România: Confiscări de milioane de euro în lupta împotriva fraudei fiscale transfrontaliere

Operațiunea EPPO în România: Confiscări de milioane de euro în lupta împotriva fraudei fiscale transfrontaliere

O amplă operațiune a Parchetului European (EPPO) a dus la confiscarea a 2,4 milioane de euro în bunuri de la un suspect din București, într-un caz de importuri ilegale de combustibil și fraudă fiscală în Italia. Ancheta transfrontalieră a relevat o rețea complexă de evaziune fiscală și spălare de bani, implicând companii-fantomă și tranzacții fără TVA în cadrul UE.

Suspectul, un afacerist italian, a fost prins în centrul unei scheme infracționale ce a cauzat un prejudiciu estimat la 92 de milioane de euro bugetului Uniunii Europene. EPPO, sub conducerea procurorilor din Bologna, a identificat și sechestrat 18 proprietăți în capitala României, împreună cu 14 conturi bancare și participații în companii românești din domeniul imobiliar și comercializarea de carburanți.

Investigația a dezvăluit că trei italieni, operând din Dubai, Miami și Napoli, au orchestrat introducerea pe piața italiană a produselor petroliere provenite din rafinării din Croația și Slovenia, pentru a le revinde la prețuri reduse. Aceste operațiuni implicau societăți fictive și o societate intermediară, cu combustibilul ajungând la companii din România și Regatul Unit, pentru a fi apoi facturat către entități fantomă italiene.

Mai mult, s-a constatat că produsele petroliere au fost comercializate de o firmă din Parma, suspectată de comiterea unei fraude de tip "Missing Trader Intra-Community" (MTIC), o schemă care exploatează reglementările UE privind tranzacțiile transfrontaliere scutite de TVA. Astfel, societatea a putut să vândă produsele la prețuri sub cele ale pieței, obținând un avantaj incorect față de concurență.

EPPO a acționat rapid și eficient, beneficiind de un model operațional unic care permite investigații transfrontaliere accelerate, în comparație cu metodele tradiționale de cooperare judiciară. Acțiunile EPPO în Italia și România subliniază angajamentul instituției de a proteja interesele financiare ale UE și de a combate infracțiunile economice complexe.

Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la probarea vinovăției în fața instanțelor competente. EPPO, condus de Laura Codruța Kovesi, continuă să își exercite rolul crucial în lupta împotriva corupției și fraudei la nivel european.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;