Chişinăul denunţă "atacuri regizate" în Transnistria şi avertizează asupra planurilor de destabilizare ale Rusiei

Chişinăul denunţă "atacuri regizate" în Transnistria şi avertizează asupra planurilor de destabilizare ale Rusiei

Autorităţile din Republica Moldova au ridicat semnale de alarmă cu privire la posibile manevre de destabilizare orchestrate de Federaţia Rusă în regiunea transnistreană, după un incident controversat care a implicat distrugerea unui elicopter în zona de conflict. Chişinăul a catalogat recentul "atac cu dronă" drept o acţiune regizată, menită să creeze panică şi tensiune în regiune.

Pe data de 17 martie, autorităţile separatiste de la Tiraspol au raportat un presupus atac cu o dronă kamikaze care ar fi avut ca ţintă o unitate militară, rezultând în distrugerea unui elicopter Mi-8MT. Înregistrări video difuzate pe reţele sociale şi în mass-media au fost ulterior analizate de experţi din Chişinău, care au identificat elemente de montaj video, punând sub semnul întrebării autenticitatea incidentului.

Biroul pentru politici de reintegrare al Republicii Moldova a declarat că aceste evenimente sunt planificate cu scopul de a "creşte panica, de a induce neîncredere în societate şi de a slăbi economia", subliniind că astfel de acţiuni nu reprezintă un pericol real pentru cetăţeni, ci sunt destinate să sperie populaţia.

Vicepremierul Oleg Serebrian a asigurat că autorităţile moldovene, în cooperare cu partenerii internaţionali, monitorizează atent situaţia pentru a menţine stabilitatea şi a preveni noi provocări. Acest mesaj vine în contextul în care tensiunile în regiune rămân ridicate, iar implicarea Rusiei în conflictele din spaţiul post-sovietic este privită cu îngrijorare de comunitatea internaţională.

Republica Moldova şi-a exprimat în mod constant angajamentul pentru integritatea teritorială şi pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, însă astfel de incidente subliniază provocările cu care se confruntă în menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;