Operațiunea "False Măicuțe": Cum a fost demascată rețeaua care a înșelat credincioșii online

Operațiunea "False Măicuțe": Cum a fost demascată rețeaua care a înșelat credincioșii online

Într-o operațiune coordonată, forțele de ordine din România au descoperit o schemă de înșelăciune ce depășește granițele tradiționale ale criminalității cibernetice. Nouă persoane, pretinzând a fi măicuțe, au fost arestate după ce au oferit servicii religioase fictive pe internet, adunând sume considerabile de la victimele lor.

De la începutul lunii octombrie 2023, grupul, format din indivizi cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani, a creat mai multe pagini web prin care solicitau donații pentru servicii ritualice. Cetățeni din întreaga țară, dar și din străinătate, au fost induși în eroare și au transferat bani în conturile acestor false măicuțe.

Anchetatorii au efectuat zece percheziții în județele Vrancea, Galați și Vâlcea, unde au confiscat carduri bancare, documente de transfer bancar, telefoane mobile, calculatoare și unități de stocare a memoriei, precum și diverse sume de bani în valute diferite, totalizând un prejudiciu estimat la peste 250.000 de lei.

Trebuie subliniat că înșelăciunea online este o infracțiune gravă, iar acest caz servește drept un avertisment puternic pentru cei care ar putea fi tentați să abuzeze de încrederea și credința oamenilor pentru câștiguri ilicite. În urma audierilor, trei persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, sub acuzația de înșelăciune și fals informatic.

Este esențial ca cetățenii să fie vigilenți și să verifice autenticitatea serviciilor religioase online înainte de a efectua orice donație. Acest caz evidențiază, de asemenea, importanța colaborării dintre diferitele agenții de aplicare a legii pentru a combate infracțiunile cibernetice.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;