Haos în Haiti: Stare de Urgență și Violente Fără Precedent în Capitală

Haos în Haiti: Stare de Urgență și Violente Fără Precedent în Capitală

Haiti se confruntă cu o situație de criză fără precedent, după ce sute de deținuți au evadat din cea mai mare închisoare a țării, Penitenciarul Național din Port-au-Prince. În urma unui atac coordonat de bande armate, aproape toți cei 4.000 de deținuți au reușit să evadeze, declanșând o stare de urgență până pe 6 martie.

Confruntările violente au început de joi și s-au intensificat, afectând secții de poliție, aeroportul internațional și alte puncte critice din capitală. Poliția, depășită numeric și înarmare, a cerut ajutorul tuturor ofițerilor disponibili pentru a încerca să mențină ordinea și a reține infractorii evadați.

Jimmy Cherizier, liderul unei alianțe de bande și fost ofițer de poliție, a cerut arestarea premierului Ariel Henry, pe care îl consideră responsabil pentru haosul din țară. Nemulțumirea publică față de Henry a crescut din cauza incapacității sale de a controla tulburările, iar situația a escaladat după ce premierul a refuzat să demisioneze, contrar unui acord politic anterior.

Violența a atins cote alarmante, cu aproximativ 1.100 de persoane ucise, rănite sau răpite în luna ianuarie, conform ONU. Bandele rivale controlează majoritatea capitalei, terorizând populația și blocând liniile vitale de aprovizionare.

În acest context tulbure, autoritățile haitiene au declarat stare de urgență, în timp ce liderul de bandă Cherizier a avertizat localnicii să nu-și trimită copiii la școală, pentru a evita "daunele colaterale". Premierul Henry se află în străinătate, încercând să obțină sprijin internațional pentru a stabiliza situația din țară.

Cu toate acestea, situația rămâne critică, iar comunitatea internațională privește cu îngrijorare evoluțiile din Haiti, o țară care se zbate între violență, instabilitate politică și sărăcie.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;