Bassirou Diomaye Faye, Președintele Senegalului cu Două Prime-Doamne: Poligamia la Vârful Puterii

Bassirou Diomaye Faye, Președintele Senegalului cu Două Prime-Doamne: Poligamia la Vârful Puterii

Senegalul a intrat într-o nouă eră politică cu învestirea lui Bassirou Diomaye Faye, cel mai tânăr președinte din istoria țării, care a adus în prim-plan o practică tradițională și religioasă adânc înrădăcinată în cultura senegaleză: poligamia. Într-un moment istoric, Faye a fost învestit în funcție în prezența ambelor sale soții, Marie Khone Faye și Absa Faye, marcând astfel o premieră pentru palatul prezidențial, care va găzdui două prime-doamne.

În vârstă de 44 de ani, Faye a câștigat alegerile prezidențiale din primul tur cu 54,28% din voturi, promițând o schimbare sistemică și suveranitate pentru Senegal. Ascensiunea sa politică a fost rapidă și neconvențională, ajungând la putere la doar trei săptămâni după ce a fost eliberat din închisoare, unde fusese deținut pentru acuzații de răspândire de știri false și sfidarea instanței.

Poligamia, o practică acceptată și reglementată de religia musulmană, care permite unui bărbat să se căsătorească cu până la patru soții, este adoptată de mulți senegalezi și văzută ca o modalitate de a-și mări familia. Totuși, subiectul rămâne controversat, atât în Senegal, unde peste 90% din populație este musulmană, cât și la nivel internațional, unde Comisia ONU pentru Drepturile Omului a catalogat poligamia ca fiind o discriminare împotriva femeilor.

Faye a ales să fie transparent în privința poligamiei sale, ceea ce a stârnit dezbateri aprinse în presă și pe rețelele sociale, dar și în rândul populației. Sociologul Djiby Diakhate a interpretat această alegere ca un semnal puternic pentru alți bărbați să își accepte poligamia și să fie la fel de transparenți.

Noul președinte și-a stabilit ca priorități scăderea costului vieții, lupta împotriva corupției și reconcilierea națională, subliniind nevoia de suveranitate și intenționând să renegocieze contractele cu companiile străine. Admirator al lui Barack Obama și Nelson Mandela, Faye se descrie ca un panafricanist și promite o conducere care să aducă speranță și pace în Senegal.

În timp ce Faye se pregătește să numească un guvern și să abordeze provocările economice și sociale, Senegalul și lumea urmăresc cu interes cum va gestiona președintele poligamia la nivel de stat și cum va influența aceasta dinamica politică și culturală a țării.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;