G7 Aproba Utilizarea Activelor Rusesti Inghetate pentru un Credit de 50 de Miliarde de Dolari catre Ucraina

G7 Aproba Utilizarea Activelor Rusesti Inghetate pentru un Credit de 50 de Miliarde de Dolari catre Ucraina

Liderii Grupului celor Șapte (G7) au ajuns la un consens în cadrul summitului desfășurat în Italia pentru a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari, garantat prin veniturile generate de activele rusești înghețate. Acest acord politic a fost confirmat de un oficial al președinției SUA, care a solicitat anonimitatea.

Potrivit acestui acord, veniturile anuale estimate la aproximativ 3 miliarde de euro din dobânzile activele rusești înghețate, care se ridică la circa 300 de miliarde de euro, vor fi folosite ca garanții pentru împrumutul acordat Ucrainei. Majoritatea acestor active sunt gestionate de casa de compensare Euroclear din Belgia, restul fiind înghețate în SUA, Japonia, Regatul Unit și Elveția.

În ciuda acestui acord, confiscarea directă a activelor rusești și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei și achiziția de arme rămâne o problemă complexă din punct de vedere juridic, geopolitic și financiar. De asemenea, Moscova a reacționat printr-o amenințare cu un „răspuns foarte dureros” pentru Uniunea Europeană, așa cum a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Această decizie vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a deschis posibilitatea negocierilor de pace cu Rusia, fără a condiționa acestea de retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, propunând un al doilea summit al păcii pentru a discuta aspecte cheie, precum securitatea energetică, libera navigație la Marea Neagră și schimbul de prizonieri.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;