G7 și Ucraina: Acorduri de securitate și un apel pentru un „Plan Marshall” de reconstrucție

G7 și Ucraina: Acorduri de securitate și un apel pentru un „Plan Marshall” de reconstrucție

În contextul războiului din Ucraina, care a ajuns la ziua 842, liderii Grupului celor șapte mari democrații (G7) s-au înțeles în privința folosirii profiturilor din activele suverane rusești înghețate pentru a oferi Ucrainei împrumuturi de 50 de miliarde de dolari. Summitul G7 din sudul Italiei a fost momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un nou acord de securitate pe termen lung cu președintele american Joe Biden, după un acord similar cu Japonia. Aceste acorduri subliniază susținerea continuă a Occidentului pentru Ucraina.

Președintele Zelenski a participat la summitul G7, unde a mulțumit liderilor pentru susținerea oferită și a cerut aprobarea unui "Plan Marshall" pentru reconstrucția Ucrainei, sugerând că este necesar un plan clar pentru redresare, similar programului de ajutor economic oferit de Statele Unite Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. Banca Mondială estimează că reconstrucția Ucrainei ar putea costa aproape 500 de miliarde de dolari.

În paralel, Zelenski a semnat un acord bilateral de securitate cu SUA, care deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO și reafirmă sprijinul SUA pentru apărarea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Președintele ucrainean a menționat, de asemenea, că țara sa încă are nevoie de sisteme de apărare aeriană suplimentare și de îmbunătățirea capacităților de lovire la distanțe lungi.

În cadrul acestor discuții, Zelenski a primit asigurări de la președintele chinez Xi Jinping că China nu va vinde arme Rusiei, iar liderul ucrainean a subliniat importanța ridicării restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva țintelor din interiorul Rusiei, ceea ce a oferit Ucrainei o protecție suplimentară.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;