Acord de securitate pe 10 ani între SUA și Ucraina, un pas spre aderarea la NATO

Acord de securitate pe 10 ani între SUA și Ucraina, un pas spre aderarea la NATO

Președinții Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe durata de 10 ani, în contextul reuniunii G7 din Italia, menit să întărească apărarea Ucrainei în fața provocărilor militare. Acordul este privit ca un precursor al aderării Ucrainei la NATO, reafirmându-se suportul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Textul acordului subliniază necesitatea unei forțe militare semnificative și a investițiilor susținute în baza industrială de apărare a Ucrainei, conform standardelor NATO. SUA se angajează să ofere echipamente, instruire, consiliere și suport pe termen lung pentru dezvoltarea forțelor de securitate și apărare ale Ucrainei.

În cazul unui atac armat sau amenințare, oficialii americani și ucraineni se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a stabili răspunsul și nevoile suplimentare de apărare pentru Ucraina. În plus, liderii G7 au convenit asupra unui acord-cadru pentru acordarea de împrumuturi de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cu fonduri provenite din dobânzile activele suverane rusești înghețate.

Zelenski a semnat acorduri similare cu alte țări, inclusiv un acord bilateral de securitate cu Japonia, care prevede asistență în domeniul securității și apărării și ajutor umanitar pentru Ucraina.

Andrei Atanasiu
Autor: Andrei Atanasiu

Mă numesc Andrei Atanasiu și sunt editor la PressUpdate.ro. Ador să aduc știrile mai aproape de oameni, să găsesc adevăruri și să împărtășesc povești care contează. Suntem o echipă strânsă aici, și pasiunea mea pentru ju...

Search

Articole Recente

;