Volodimir Zelenski intensifică căutarea sprijinului internațional în fața agresiunii ruse: semnarea acordurilor de securitate cu Germania și Franța

Volodimir Zelenski intensifică căutarea sprijinului internațional în fața agresiunii ruse: semnarea acordurilor de securitate cu Germania și Franța

În contextul războiului prelungit dintre Ucraina și Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri, 16 februarie 2024, vizite cruciale la Berlin și Paris, cu scopul de a consolida sprijinul militar și financiar pentru țara sa. Aceste întâlniri marchează un moment important în ziua 723 de conflict, subliniind eforturile Ucrainei de a obține garantii de securitate pe termen lung în fața agresiunii ruse.

Cancelarul german Olaf Scholz l-a primit pe Zelenski la Berlin, unde au fost semnate acorduri de securitate, urmate de o conferință de presă. În continuare, liderul ucrainean s-a deplasat la Paris pentru a semna un parteneriat similar cu președintele francez, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée. Întâlnirile subliniază hotărârea țărilor europene de a sprijini Ucraina și de a contracara pariul Rusiei pe oboseala Occidentului.

Aceste acorduri bilaterale urmează angajamentelor G7, stabilite în iulie 2023, în cadrul summitului NATO de la Vilnius. Deși nu s-a stabilit un calendar pentru aderarea Ucrainei la NATO, țările G7 s-au angajat să ofere sprijin militar pe termen lung pentru a descuraja orice atacuri viitoare ale Rusiei. Regatul Unit a fost prima națiune care a încheiat un astfel de acord cu Ucraina în ianuarie 2024.

În paralel cu aceste demersuri diplomatice, situația pe frontul de est, în special în orașul Avdiivka, este descrisă ca fiind critică. Zelenski a asigurat că se fac toate eforturile pentru a salva trupele ucrainene și a menține capacitatea defensivă a țării.

Pe plan militar, Ucraina a înregistrat un succes prin demiterea amiralului Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, după ce forțele ucrainene au scufundat mai multe nave militare ruse, inclusiv o navă de desant într-o recentă operațiune.

Aceste evenimente relevă o etapă decisivă în războiul din Ucraina, cu implicații semnificative pentru securitatea europeană și echilibrul de forțe în regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;