Propunere de Armistițiu între Israel și Hamas: O Pauză de Două Luni și Eliberarea Ostaticilor

Propunere de Armistițiu între Israel și Hamas: O Pauză de Două Luni și Eliberarea Ostaticilor

Israelul a făcut un pas important către detensionarea conflictului cu Hamas, oferind o propunere de armistițiu care ar putea deschide calea către un acord de pace mai amplu. Prin intermediul mediatorilor din Qatar și Egipt, Israelul a propus o pauză în lupte pentru o perioadă de până la două luni, în schimbul eliberării tuturor ostaticilor rămași în Fâșia Gaza.

Conform articolului publicat de Axios și citând oficiali israelieni, acest acord nu prevede o încetare completă a războiului, dar reprezintă cea mai lungă perioadă de încetare a focului oferită de Israel de la începutul conflictului. Peste 130 de persoane sunt încă ținute ostatici în Gaza, iar zeci au pierdut viața în urma asalturilor sau în săptămânile care au urmat.

Acordul include eliberarea femeilor, bărbaților cu vârsta de peste 60 de ani și a ostaticilor în stare medicală critică în prima fază, urmată de eliberarea femeilor soldați, bărbaților sub 60 de ani și a soldaților israelieni, precum și returnarea corpurilor celor decedați.

Israelul și Hamas ar trebui să convină asupra numărului de prizonieri palestinieni care vor fi eliberați în schimbul fiecărui ostatic israelian, urmând ca negocierile să continue pe baza numelor individuale ale prizonierilor.

Brett McGurk, consilier al președintelui Biden, a călătorit în Egipt și urmează să continue în Qatar pentru a facilita progresele în negocieri. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a subliniat susținerea președintelui Joe Biden pentru o pauză în lupte care să permită eliberarea ostaticilor și intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza.

Această propunere marchează un moment crucial în relațiile dintre Israel și Hamas și ar putea reduce semnificativ intensitatea operațiunilor militare israeliene în Gaza, dacă acordul este implementat. Lumea așteaptă cu interes răspunsul Hamas și speranța unui viitor mai pașnic pentru regiune.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;