ONU Avertizează: O Ofensivă Israeliană la Rafah - O "Escaladare Intolerabilă"

ONU Avertizează: O Ofensivă Israeliană la Rafah - O "Escaladare Intolerabilă"

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a exprimat o profundă preocupare în legătură cu posibilitatea unei ofensive militare israeliene în Rafah, sudul Fâșiei Gaza, calificând-o drept o "escaladare intolerabilă". În contextul tensiunilor crescute, Guterres face apel la Israel și la toate părțile influente să evite agravarea situației, care ar putea avea consecințe devastatoare pentru populația palestiniană și pentru stabilitatea întregii regiuni.

Avertismentul vine în urma declarațiilor făcute de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a afirmat că forțele sale sunt pregătite să intre în Rafah "cu sau fără" un armistițiu, pentru a elimina batalioanele Hamas. Această poziție a Israelului a stârnit îngrijorare la nivel internațional, membrii Consiliului de Securitate al ONU și alte state exprimându-și opoziția față de o astfel de acțiune.

Guterres a subliniat importanța ajungerii la un armistițiu și a necesității ca ajutoarele umanitare să poată intra în Gaza, prin intermediul Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa). De asemenea, el a solicitat o anchetă independentă privind descoperirea unor gropi comune în spitalele principale din Fâșia Gaza, menționând că familiile victimelor și comunitatea internațională au dreptul la adevăr și la justiție.

În acest climat tensionat, propunerea de armistițiu din partea mediatorilor din Cairo, care prevede o încetare a focului de 40 de zile și eliberarea prizonierilor palestinieni, este încă în studiu de către Hamas. Situația din Rafah rămâne un punct fierbinte în conflictul israeliano-palestinian, cu implicații semnificative pentru pacea în regiune.

Marius Avreiescu
Autor: Marius Avreiescu

Numele meu este Marius Avreiescu și sunt mândru să mă lucrez ca si editor la PressUpdate.ro. Îmi dedic zilele să filtrez prin mulțimea de informații pentru a oferi cititorilor noștri conținut de calitate, știri pe care t...

Search

Articole Recente

;