Proteste violente în Georgia: Populația se opune legii despre "influența străină"

Proteste violente în Georgia: Populația se opune legii despre "influența străină"

În ultimele săptămâni, străzile Tbilisi, capitala Georgiei, au fost martorele unor scene de protest intens, în care mii de cetățeni s-au adunat pentru a-și exprima nemulțumirea față de un proiect de lege controversat ce vizează "influența străină". Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, într-un efort de a disipa mulțimea, ceea ce a dus la arestarea și rănirea mai multor protestatari.

Proiectul de lege, care a stârnit nemulțumirea publică, este comparat de critici cu legislația similară din Rusia, destinată să limiteze activitățile ONG-urilor și mass-media finanțate din străinătate. Opoziția consideră că acesta ar putea fi folosit pentru a suprima vocile disidente și ar pune în pericol parcursul european al Georgiei.

Partidul de guvernământ "Visul georgian" încearcă să adopte acest text controversat, în ciuda opoziției interne și a avertismentelor venite din partea Uniunii Europene. În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a subliniat necesitatea reformelor în domeniile justiției, presei și limitarea influenței oligarhilor.

Protestele nu se limitează doar la capitală, ci s-au extins și în alte orașe importante, cum ar fi Batumi și Kutaisi, demonstrând o rezistență largă la nivel național. În timp ce partidul de guvernământ speră să adopte legea până la jumătatea lunii mai, cetățenii, sprijiniți de liderii europeni, își exprimă hotărârea de a nu permite trecerea acestui act legislativ care ar putea afecta aspirațiile europene ale țării.

Victorita Ioan
Autor: Victorita Ioan

Sunt Vitorita Ioan și îmi place să spun că magia mea stă în cuvinte, mai precis în cele pe care le împărtășesc ca editor la PressUpdate.ro. Zi de zi, scopul meu e să aduc în lumină povești care contează, să împing limite...

Search

Articole Recente

;